Zakelijk

25 jaar Limousins op boerderij De Veldmaat: van kop tot staart, alles wordt gebruikt

LOSSER - Ooit was het een gemengd boerenbedrijf, waar melkvee, kippen, varkens en meststieren gehouden werden. Jan (64) en Betsie (65) Greftenhuis bouwden er hun woonhuis met een winkel aan huis waar eieren en kippen werden verkocht. Vijftien jaar later, nu een kwarteeuw geleden, ging het echtpaar over op  het louter het fokken en mesten van Limousinrunderen.

Die keuze destijds is goed uit te leggen, volgens zoon Gijs (33): “Het Limousin is een sober ras dat goed gedijt op schrale grond. Onze koeien lopen naast op onze eigen grond ook veel op de doorgaans schrale grond van Natuurmonumenten en hun vlees is sneller rijp, malser met een klein vetrandje en daardoor lekkerder.” Er lopen zo’n 200 stuks rondom de boerderij: koeien, kalveren en een paar eigen fokstieren, flinke jongens. “Alleen het vrouwelijk vlees, het vlees van de koe, gebruiken wij, dat is zachter. De stiertjes gaan na een jaar al weg.”

Open dag op 18 september

Onlangs is de winkel aan huis vervangen door een grotere winkel, elders op het erf. Alles wordt vers gesneden vanuit de toonbank verkocht. Van biefstuk tot eigen gemaakte worst, van hun huisgemaakte delicatesse Twents naegelhoalt (gedroogde rosbief) tot limoburgers. “Alles van de koe gebruiken we: van kop tot staart zodat de kringloop weer rond is,” vertelt Gijs die inmiddels ook binnen het bedrijf samen met zijn ouders werkt. Om haar 25 jarig bestaan te vieren, houdt boerderijwinkel De Veldmaat op zondag 18 september open huis. Tussen 11 en 17 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de stallen en is er een kleine proeverij.