Zakelijk

5-jarig jubileum EriKlima

LOSSER - Toen hij nog maar op de basisschool in de vijfde klas zat, liep Erik Kleinsmit (60) al mee met zijn ome Tiese van installatiebedrijf Wilke in Losser. Op de woensdagmiddagen en zaterdagen was hij bezig met het maken van dakgoten. Eenmaal op de LTS zeiden de leraren tegen klasgenootjes: “Ga maar even naar Erik, die zal het wel even voordoen.” Na school wilde hij het liefste weer bij zijn oom aan de slag, maar van zijn moeder moest de jonge installateur eerst drie jaren bij een ander werken. Het vak van installateur is zijn passie, hoewel het in de loop der jaren flink veranderd is, meent Kleinsmit.

Bij Unica haalde hij zijn F-gassendiploma, maar door rugklachten en operaties tussen 2011 en 2015 werd hij gedwongen om zijn vak niet meer uit te kunnen oefenen. Hij had graag terug gewild naar zijn oud-werkgever maar die zag vooral de beperking en terugkomst zat er niet meer in. Een reden voor de in Gildehaus woonachtige man om voor zichzelf te beginnen. “Ik begon eerst kalm aan en deed van alles, ook CV-ketels en airco’s.” Dat was in januari 2015 en daarna begon het lopen: “Vooral met de warme zomers!” Vorig jaar kreeg Kleinsmit met zijn rug weer een terugslag en hij besloot zijn achterneef in het bedrijf te betrekken. Nu heeft hij 2 personen die voor hem het installatiewerk, reparaties en onderhoud doen van airco’s en CV-ketels. Over luchtwaterwarmtepompen waarvan we moeten geloven dat dat de toekomst is, is hij minder enthousiast. “Die zijn alleen maar rendabel als je die in een nieuwbouwhuis plaatst. Bij oudere woningen moet je echt alles geïsoleerd hebben, wil het zin hebben. Het duurt nog wel 15 jaar dat we allemaal een warmtepomp hebben in plaats van gas,” voorspelt hij.

Twee jaar geleden opende Kleinsmit zijn showroom aan de Broekhoekweg in Losser. Daar staan wat airco’s, radiatoren en waterontharders ter demonstratie. Zelf is hij er iedere middag te vinden van 12 tot 17 uur van maandag tot en met vrijdag. De ochtenden gebruikt hij voor klantbezoeken: “Ik ga altijd bij de mensen thuis langs voor advies. Dat werkt het beste. Het kan best zijn dat mensen een bepaalde airco unit uitkiezen die te zwaar of te licht is voor de nodige capaciteit. Soms zijn ze daardoor te duur uit.” Kleinsmit zweert bij service en vakkennis: “Het gaat wel om de veiligheid van mensen, hè? Je bent bezig met gas en stroom. Je wilt niet weten wat voor gevaarlijke constructies we in de praktijk wel eens tegenkomen.” Hij benadrukt nog eens dat mensen nog wel eens een CV-ketel of airco laten plaatsen door een monteur die niet gecertificeerd is. “Mensen realiseren zich niet dat ze dan niet verzekerd zijn tegen brand of andere schade mocht er iets mis gaan.” Aan de wand in zijn showroom hangt een hele serie aan diploma’s en certificaten die een veilige installatie in ieder geval waarborgen. Voor het advies van het laten plaatsen van airco’s en CV-ketels is de showroom tijdens openingstijden te bezoeken: Broekhoekweg 28 in Losser, tel: 06-38680472