Algemeen

ANWB AutoMaatje Losser viert 5 jarig jubileum

LOSSER - Vijf jaar geleden werd het geïntroduceerd in Losser: ANWB AutoMaatje. Het concept was simpel. Iemand zonder vervoer en zelf niet mobiel kon zich laten vervoeren door een vrijwilliger met een auto. Stichting Fundament nam de coördinerende taken op zich. Nu 7300 ritten verder werd afgelopen donderdag het vijfjarig bestaan gevierd in het bijzijn van wethouder Marjan Oosterbroek en ANWB regiomanager Xander van Pelt. Coördinator Desiré Tiefhoff blikt terug. 

“Als je terugkijkt naar de afgelopen vijf jaar, kunnen we rustig stellen dat AutoMaatje nu wel een begrip is in Losser. We zijn toen klein begonnen en gegroeid. Het is mooi dat er vrijwilligers klaar staan die iets willen doen voor een ander en er echt oog voor hebben,” vertelt Desiré, “De chauffeurs brengen anderen die niet mobiel zijn en ook niet met het openbaar vervoer kunnen van a naar b. Of het nu om een ritje naar de pedicure in het dorp gaat of om familiebezoek elders in Twente. En het mooie is dat de chauffeurs echte maatjes worden. Waar een taxichauffeur meteen weer verder moet, wacht een ANWB AutoMaatje- chauffeur vaak tot de afspraak klaar is. Dat is echt een meerwaarde. Alle lof voor de chauffeurs en de planners.” 

Mooie verhalen

Ook de gebruikers van de dienst zijn enthousiast. “Het is geweldig dat mensen in hun vrije tijd de moeite nemen om anderen weg te brengen, anders zou het mij niet lukken om naar de Actieve Ontmoeting te komen,” vertelt één. Een ander laat weten dat ze zonder AutoMaatje niet wekelijks naar het zwembad kan komen. Ook de chauffeurs delen hun enthousiasme: “Een ritje levert vaak mooie verhalen op. Daarom hou ik ervan om zo ver mogelijk te rijden.”

Hoe gaat het in z’n werk?

Iemand kan op werkdagen ’s ochtends tussen 9 en 12 uur bellen. Een planner kijkt of er een chauffeur beschikbaar is. Die chauffeur wordt dan gebeld en aan de deelnemer gekoppeld. Zij handelen de transactie met elkaar af. (€ 0,37 per kilometer dat contant betaald moet worden). Een rit moet twee werkdagen vooraf gemeld worden. De persoon in kwestie moet zelf niet meer mobiel zijn, dus niet zelf kunnen autorijden of gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. 

Chauffeurs en planner gezocht

De komende jaren wil AutoMaatje zoveel mogelijk mensen blijven ondersteunen. Daarvoor zijn extra chauffeurs nodig en een vrijwillige planner voor een ochtend per week. Chauffeurs worden niet structureel ingezet maar zijn zo af en toe nodig op basis van beschikbaarheid. 

Contactgegevens: 053 – 536 9402 | anwbautomaatje@fundamentlosser.nl | www.fundamentlosser.nl