Algemeen

Buren maken hun straat groener op Burendag

LOSSER / OLDENZAAL - Meer dan 50 buurtinitiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen uit de gemeente Oldenzaal en Losser deden afgelopen zaterdag tijdens Burendag mee aan de actie ‘Van Boven en Onder GOED’. Met deze actie helpt de Groene Loper Losser-Oldenzaal de biodiversiteit in de gemeenten te vergroten. Vrijdagmiddag 22 september deelde het team van de Groene Loper 100 klimplantpakketten, stokrozen en biologische potgrond uit bij SNMEC de Höfte in Oldenzaal. Met deze plantenpakketten hebben straten in de gemeenten Oldenzaal en Losser een groener aanzicht gekregen.

Vanuit de provinciale campagne Van Boven en Onder GOED konden buurtinitiatieven, scholen en maatschappelijke organisaties gratis plantenpakketten aanvragen. Als tegenprestatie hebben alle aanvragers de toezegging gedaan samen met buren hun straat een stukje groener te maken en hier een mooie foto van in te sturen. De nationale Burendag op 23 september is natuurlijk een perfect moment om dat te doen. Zo werd Burendag een groene Burendag.

“Elk jaar mogen we hier rond burendag planten uitdelen”, vertelt Anouk Vos van de Höfte, één van de partners van de Groene Loper Losser-Oldenzaal. “Als elke plant een stukje gevel of schutting begroeit, kleuren onze straten wéér een stukje groener. En dat willen we graag: samen met inwoners straten en buurten groener, gezelliger en biodiverser maken.” Ook aan de bodem werd bij deze actie aandacht besteed. De verrijkte tuinaarde die bij de actie geleverd werd, bevordert een gezond bodemleven waardoor planten sterker en gezonder worden. 

De Groene Loper Losser Oldenzaal

“In de Groene Loper werken wij samen met de gemeenten Oldenzaal en Losser”, aldus Evelien Verboom namens de Groene Loper Losser Oldenzaal. “We stimuleren groene bewonersinitiatieven. Niet alleen goed voor de natuur, maar het vergroot ook de betrokkenheid van bewoners bij hun directe woonomgeving. Zo organiseerden we vorig jaar een geveltuinenactie en dit voorjaar het Bloemenlint met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Deze klimgroenactie past daar heel goed in. Met groene gevels en schuttingen verbeteren we de leefomstandigheden van mens en dier in de bebouwde omgeving.”

De actie Van Boven en Onder GOED wordt mede mogelijk gemaakt door het provinciale programma Natuur voor Elkaar en het Prins Bernhard cultuurfonds.