Algemeen

Een mooi nieuw initiatief voor en door inwoners in dorpshuis De Glaan

De Warme Woonkamer in Glane: een echte ontmoetingsplek

GLANE - Vrijwilligster Pauline Poorthuis zit dinsdagochtend om 10.00 uur samen met het enthousiaste hondje Lady klaar met koffie, thee en koekjes. “Iedere dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen welkom om gewoon even binnen te lopen”, vertelt Pauline. “We zijn altijd aanwezig met twee vrijwilligers die voor koffie en iets erbij zorgen.” Vrijwilligers hebben het nieuwe initiatief ‘de Warme Woonkamer’ opgezet om een plek te creëren waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten en naar elkaar omkijken. Om zo het netwerk in Glane en daarbuiten te versterken.

Invulling van de ochtenden

Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom voor een kop koffie of thee en een gezellig gesprek. Vanaf 12.00 uur is het mogelijk om samen te lunchen met een soepje. De ochtenden worden goed bezocht. “Laatst kwamen er ook mensen met kleine kinderen, heel gezellig”, zegt Pauline. Tot nu toe komen er vooral inwoners uit Glane op de ochtenden langs. Maar iedereen uit de omgeving is welkom.

Ruilkast

Bij de Warme Woonkamer hoort ook een nieuwe ruilkast. Deze is in het leven geroepen door vrijwilligster Annieta Poorthuis. De kast staat aan de Gronausestraat vlakbij het dorpshuis. In de ruilkast kan iedereen houdbare levensmiddelen of toiletartikelen leggen. Denk bijvoorbeeld aan blikken eten, potten jam of shampoo. Dit kunnen andere mensen er weer uit halen. “Het is niet per se een ruilkast dat je er iets in moet leggen om er weer iets uit te halen”, vertelt Pauline. “De mensen die iets kunnen missen leggen er wat in en de mensen die iets kunnen gebruiken halen er wat uit. Koop je bijvoorbeeld tien blikken van iets in de aanbieding, dan kan je hier neerleggen wat je zelf niet gebruikt. En dat werkt echt. We zien dat er goed gebruik van wordt gemaakt.”

De vrijwilligers werken voor de ruilkast samen met de Voedselbank. Naar de Voedselbank gaan kan een drempel zijn. Met de ruilkast wordt deze drempel verlaagd, omdat iedereen er zo even langs kan gaan. Heeft u iets over of gebruikt u iets niet? U kunt er via de ruilkast iemand anders blij mee maken.

Toekomstplannen

De vrijwilligers hebben al ideeën over de toekomst van de Warme Woonkamer. Al helemaal als het dorpshuis gerenoveerd is. “We zouden hier bijvoorbeeld ook wel samen willen koken. Ook zijn er altijd meer vrijwilligers welkom om te helpen”, besluit Pauline. 

De Warme Woonkamer in Glane

Wat: een plek om elkaar laagdrempelig te ontmoeten. Gezellig kletsen met een kop koffie of thee. Eventueel aansluitend samen eten.

Waar: Dorpshuis ‘De Glaan’ in Glane
Voor wie: iedereen is welkom
Wanneer: iedere dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.