Algemeen

Diamanten huwelijk voor Gerrit en Gonny Slotboom

LOSSER - Dansles bij Scheggertman in Enschede, ergens in 1961. Gerrit Slotboom (18) en Gonny Menger (15) ontmoeten er elkaar. Een jaar lang dansen ze samen en ergens in die periode slaat de vonk over. Gerrit ziet het meteen wel zitten met Gonny uit Losser: “Ze was ongeveer mijn maat.” waarmee hij lachend duidt op de lengte van beiden.

Gerrit is drie weken oud als zijn vader wordt doodgeschoten. Het is middenin de oorlog, 1943. Na de oorlog hertrouwt zijn moeder en Gerrit groeit met zijn oudere zus en drie halfbroers op in Enschede. Na zijn diensttijd komt hij aan het werk in de textiel. Later laat hij zich omscholen tot gereedschapsmaker. Hij werkt bij Wouter Witzel, Norma in Hengelo en bij metaalbedrijf Bicaa in Winterswijk haalt hij de VUT.

Paard en wagen
Gonny wordt geboren aan de Smitsbreeweg in Losser. Haar vader heeft het inmiddels uitgestorven beroep van stoelenmatter en wordt later postbode. Regelmatig mag de jonge Gonny met haar oudere zus mee als vader met paard en wagen langs de boeren trekt. Ze gaat naar het lyceum in Enschede en werkt later in de confectie, zoals zoveel jonge meiden toen. Handdoeken zomen bij Nico ter Kuile.

Woningnood
De tortelduifjes trouwen op 3 april 1964, de dag dat Gerrit 21 wordt. Het ja-woord wordt gegeven in het gemeentehuis van Losser en er wordt gefeest bij Lippinkhof. De woningnood is groot in die jaren en het jonge stel verblijft een half jaar in de kost bij Gonny’s ouders. Later trekken ze in bij Gerrits ouders op het Ribbelt in Enschede. Daar wordt zoon Ronny geboren. Na een verhuizing naar de Oosterstraat en Alleeweg wordt dochter Sabine verwelkomd. In 1975, wanneer Gerrit bij Wouter Witzel werkt, verhuizen de Slotboompjes naar de Irisstraat in Losser.

Nooit thuis
Muziek is Gerrits grootste hobby. Hij speelt in de jaren zestig in bands als Joy Stars en Blue Stars. “We kwamen toen overal bij bruiloften en dancings, ook in Duitsland,” blikt hij terug. Gonny: “Je was ook haast nooit in huis.” Gerrit kijkt haar olijk aan: “Ja, daarom hebben we het ook zo lang volgehouden.” Twintig jaar lang speelde en zong hij bij de Grenslandkapel, in oberkrainergroep. Wanneer hij niet met muziek bezig is, gaat hij vissen of is actief met de hond. Vissen doet hij inmiddels niet meer en de hond is er niet meer.

Op de fiets naar Lattrop
Ruim veertig jaar lang wordt er gekampeerd. Het tentje maakt na een half jaar plaats voor een caravan en later komt er een stacaravan. Op de Bergvennen heeft de familie een vaste staplek. Gonny is fervent fietser en draait haar hand er niet voor om de afstand naar Lattrop op de pedalen af te leggen. Medekampeerder noemen haar gekscherend ‘De Kneet’, verwijzend naar toprenner Gerrie Knetemann. Wanneer er plaats moet worden gemaakt voor bungalows verkast het echtpaar naar Wilsumer Berge. 

Pilsje en een tompouce
63 jaar na de ontmoeting bij Scheggertman zijn Gonny en Gerrit nog steeds gek op elkaar. Gonny woont sinds vorig jaar op de Tiekerhook, waar Gerrit haar dagelijks bezoekt als het gaat. “Samen gaan we regelmatig een stukje toeren,” vertelt Gerrit, “Dan zet ik oberkrainermuziek erop en dan zingen we samen mee. En iedere zaterdagavond drinken we samen een pilsje, dat deden we altijd al. Gonny neemt er dan een tompouce erbij.”

Feestjes
Woensdag feliciteerde vervangend burgemeester Gerrit-Jan Kok het bruidspaar en ’s avonds werd het diamanten huwelijk samen met de kinderen en twee kleinkinderen gevierd bij restaurant Ninety in Haaksbergen. Donderdag werd er nog een klein feestje op de Tiekerhook gehouden.