Algemeen

Echtpaar De Kroon 65 jaar getrouwd

LOSSER - 14 maart 1958 was de dag waarop Gerard de Kroon en Dinie ter Bekke elkaar het ja-woord gaven. Nu, 65 jaar later, blikken we samen met Gerard en Dinie terug.

Gerard werd op 26 december 1934 in Rijswijk (ZH) geboren. Hij was op een na het oudste kind in het gezin van vier. Vader werkte bij Defensie en dat bleek later een cruciale rol in het leven van Gerard te spelen. Dinie werd op 23 juni 1937 in Deurningen geboren in een gezin met zeven kinderen. Thuis had het gezin Ter Bekke een bakkerij, een café, een kruidenierswinkel en een pension en dat betekende altijd hard werken.

Vader De Kroon legde via defensie contact in Twente

Door toeval kwam Gerard als 15-jarige jongen bij de familie Ter Bekke in Deurningen terecht. Jongens uit het westen van het land die de hongerwinter achter de rug hadden, konden bij de bakkerij wat aansterken en bakker ter Bekke kon wel wat jonge jongens in zijn zaak gebruiken. En daar ontmoette Gerard de toen 10-jarige Dinie. Er volgden door de jaren heen wat vluchtige contacten, maar dat veranderde toen vader de Kroon vanwege zijn werk in 1949 naar Twente werd overgeplaatst en het gezin meeverhuisde naar de Halmaherastraat in Enschede. De contacten tussen Gerard en Dinie werden steeds inniger en na een godsdienstcursus volgde de eerste zoen en was de verkering was een feit.

Groot dilemma

Dinie stond voor een dilemma en moest een keuze maken. Als oudste van het gezin was Dinie een onmisbare schakel in de zaak van haar ouders. Maar na vier jaar verkering werd het eigenlijk ook wel tijd voor een huwelijk. Die beslissing kostte Dinie hoofdbrekens. Uiteindelijk koos ze voor Gerard, maar hoe ging ze dat thuis vertellen. Dinie: “Het was in die periode dat Gerard naar Leeuwarden werd overgeplaatst. Als je uitgezonden werd en getrouwd was, kreeg je meer salaris en dat was voor ons een mooie aanleiding om ons plan uit te voeren. Op de verjaardag van mijn vader, de 14e maart 1958, hebben we verteld dat we die dag waren getrouwd en dat ik met Gerard verder zou gaan”.

Losser werd de definitieve woonplek

Na een korte onderbreking in Kortenhoef kregen Gerard en Dinie in november 1959 een huis toegewezen aan de Havikstraat in Losser. In de tijd werden er drie kinderen geboren. Pieter in 1960, Anne in 1962 en Wouter in 1967. Na de middelbare school van Wouter stortte Dinie zich in het maatschappelijk leven. Jarenlang verzorgde ze het schoolvervoer bij Luttikhuis en Kienhuis, werkte jarenlang bij Vollenbroeks warenhuis en runde in de Maartenstede een klein winkeltje, de Grutter, voor de bewoners. Ze was 50 jaar lid van het Cantica Nova koor, waarvan ze inmiddels ere-voorzitter is. Gerard, hij was tot zijn pensioen adjudant bij de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Twente bij de afdeling Vliegtuigwapentechniek. Daarna was hij jarenlang vrijwilliger bij de bibliotheek in Losser.