Algemeen

Echtpaar Wegman 60 jaar getrouwd: de vonk sloeg meteen over

LOSSER - Bertus op de Norton …. Iedereen kent deze zin in het refrein van Oerend Hard van Normaal. Zo oerend hard gaat Bennie Wegman (92) gelukkig niet als hij als 25-jarige de zeven jaar jongere Dinie Spit bij de Zandbergen in Losser oppikt. Ze vraagt de stoere Overdinkelnaar of ze bij hem achterop de Norton mag, Bennie stemt in en de rest is geschiedenis. “De vonk sloeg meteen over!” glundert Bennie. 

Na zeven jaar verkering stappen de twee op 13 september 1963 in het huwelijksbootje. Die dag voor de wet en een dag later voor de kerk. Dat is nu 60 jaar geleden. “Er was zoveel volk bij de kerk!” lacht Bennie, “Niemand had gedacht dat ik ooit nog eens zou gaan trouwen.” Ze wonen 10 jaar lang ‘boven opa Breukers’ aan de Overdinkelsestraat, gaan vervolgens naar de Voswinkelweg en na 11 jaar Bakkerskamp wonen ze sinds kort in een appartement aan de Leurinkshof. Destijds werkte Bennie in de textielfabriek van Van Heek in Losser, net als zijn vader. Zijn oom is er baas. Die heeft het nodige te stellen met de jongeling, want voordat Bennie Dinie ontmoet, zit hij graag achter de meisjes aan. Na een jaar of vijf verruilt hij de textielwereld voor bandenfabriek Vredestein.  “Dat was erg vies. Als je ’s avonds thuiskwam, stonk je helemaal naar rubber,” blikt hij terug. Bennie laat zich omscholen tot metselaar en stukadoor en komt in de bouw aan het werk tot hij met zijn 62ste met pensioen gaat. 

Op stoelfietsje vanaf balkon

Dinie is een jaar of 14 als ze naar de confectie Van Dijk en Boersma gaat. Ze maakt er baby- en kinderkleding. Later stapt ze over naar Kayser in Lonneker. Ze blijft altijd aan het werk, ook als ze trouwt en de kinderen Renate en Mark worden geboren. Na de confectietijd komt ze in de huishouding bij het echtpaar Klaas, mede-eigenaren van de Duitse supermarktketen K+K.

Met hen heeft ze nog steeds contact: “Het zijn zulke lieve mensen.” Vlak voor de coronapandemie werkt Dinie nog twee jaar als vrijwilliger op de afdeling Oelermans van Sint Maarten. Door verminderde gezondheid heeft ze het erna niet meer opgepakt. Ze gaat er nu zelf twee keer per week naar de dagopvang. Dat vindt ze geweldig: “We doen er leuke dingen en ik vind het erg fijn om met anderen aan de praat te komen.” Bennie verveelt zich in de tussentijd niet. Hij leest graag de krant of hij geniet van het uitzicht vanaf hun balkon drie hoog als hij op zijn stoelfietsje zich fit houdt. Voetballen, wat hij fervent deed in de hoogtijjaren van KVV, zit er niet meer in. 

Soms ruzie maken

Met onder andere de kinderen en vier kleinkinderen is er een feestje gevierd en ging het gezelschap afgelopen donderdag samen uit eten bij Dijk59. Elkaar liefhebben en elkaar in hun waarde laten, zijn de geheime ingrediënten van hun jarenlange goede huwelijk. “Soms ruzie maken, maar vooral geven en nemen!” Daarover zijn de twee het unaniem eens.