Algemeen

‘Wij varen onze eigen koers’

Expert Oldenzaal verhuist en vestigt zich met grote elektronicazaak in het centrum

OLDENZAAL – Klanten uit Oldenzaal en omgeving hebben vanaf woensdag 7 september de beschikking over een 500m² grote elektronicazaak in het centrum. Met een ruim assortiment én ruime parkeerplek. Expert Oldenzaal betrekt vanaf die dag namelijk het voormalige pand van Olmo aan de Ootmarsumsestraat 15.

Begonnen door Frank’s moeder en het kapsalon
Vijf jaar geleden begonnen eigenaren Rick Schuler en Frank Steghuis met Expert Oldenzaal. Hoe dit avontuur begon blijkt een bijzonder verhaal. “Dat komt eigenlijk door mijn moeder”, lacht Steghuis. Zij woont tegenover de oude zaak aan de Hengelosestraat waar we de afgelopen vijf jaar waren gevestigd. Vroeger werkte ik daar al in de elektronica bij De Harense Smit.

Ruim vijf jaar geleden belde mijn moeder mij op. Zij zei dat de deuren aan de overkant dichtgingen en vroeg of ik wist wat er aan de hand was. Ik ben geboren en getogen Oldenzaler, maar woon net als Rick in Losser. De volgende dag was Rick bij mijn vrouw in de kapsalon en zei ik ‘als ik ooit voor mezelf wil beginnen dan wil ik daar wel een elektronica winkel beginnen’.

“’Meen je dat?’, vroeg ik”, vult Schuler aan. “Net als Frank heb ik ook altijd in een elektronicazaak gewerkt, destijds in Losser en Oldenzaal. Het balletje begon te rollen en twee maanden later zijn we er al begonnen.” “Het was een mooie kans. Op die locatie heeft altijd een elektronicazaak gezeten, dat zijn de Oldenzalers gewend. Toen het dichtging zat Weldink Elektro er. Ik kende de verhuurder nog vanuit mijn tijd bij De Harense Smit en nam contact met hem op. We zijn om tafel gegaan en hebben het pand toen voor vijf jaar gehuurd. We kregen direct de sleutel en gingen twee maanden later open.

Toen was het nog de vraag of we onder eigen naam gingen beginnen of met een formule”, aldus Steghuis. “Op mijn werk had ik iemand gesproken van Expert”, vertelt Schuler. “Expert belde ons toen meteen. We wisten dat Expert voorheen al in Oldenzaal had gezeten en een goede naam had. Toevallig zaten ze op dezelfde locatie en waren ze daar net twee jaar weg.”

Uit jasje gegroeid door ‘goede service verlenen en doen wat je belooft’
“Die vijf jaar huur zijn inmiddels voorbij. Het waren bewogen jaren”, aldus de elektronicaondernemers. “Na de opening waren we een tijdje bezig om alles op te zetten en stonden we met z’n tweeën. In het pand heeft altijd een elektrazaak gezeten, dus de mensen wisten de weg. Maar ze moesten even vertrouwen winnen in Expert onder nieuwe mensen en een frisse wind. Maar het liep vanaf het begin goed. Na een jaar hadden we al acht man personeel en inmiddels werken we met zestien man. We zijn begonnen met een auto en werken nu met vijf bussen en een Carver. Twee jaar geleden hebben we een nieuwe Expert winkel aan Boulevard 1945 in Enschede geopend. En corona kwam ook nog eens tussendoor.” “Wij geloven dat je vertrouwen kunt winnen door goede service te verlenen en doen wat je belooft”, antwoordden de heren als hen wordt gevraagd naar een verklaring voor de groei.

“Toen het huurcontract na vijf jaar ten einde kwam gingen we denken. Gaan we verlengen en door? We wouden wel, maar waren uit ons jasje gegroeid. Voldoende parkeerruimte en ruimte om te laden en lossen ontbrak. We wouden een goed breed assortiment neerzetten, en ook daarvoor was niet genoeg ruimte. Dus zijn verder gaan kijken naar wat we nog konden huren.”

Laatste loodjes
“Dit pand stond niet te huur, maar ik wist van wie dit was en heb gebeld met de vraag of zij het niet wouden verhuren. Dat is inmiddels bijna een jaar geleden. In september hadden we de afspraak en een dag later hadden we de sleutel al. De verhuurders zijn Debby en Michel van der Zande.

Het pand heeft veel historie en staat in Oldenzaal nog bekend als ‘het pand van Olmo’. Maar na Olmo hebben er al meerdere winkels ingezeten. Debby en Michel van der Zande hebben het pand vier jaar geleden gekocht en opgeknapt. Daarna hebben er alleen tijdelijke winkels ingezeten. De pandeigenaren hebben ons fantastisch geholpen, ze hebben er alles aan gedaan om het ons naar de zin te maken. In het begin waren we vooral druk met het maken van plannen voor de inrichting, presentatie etc. Daarna zijn we aan de slag gegaan. De laatste tijd zijn we er elke dag en elke avond wel mee bezig geweest om de deadline te halen. We zijn nu bezig met de laatste loodjes voor de opening op 7 september.

“Er wordt echt een mooie winkel met karakter neergezet. Het wordt nieuw, ruim, strak, gelikt en overzichtelijk. We gaan voor het ‘wauw-effect’. Vooral de klant die oude situatie kent zal onder indruk zijn van de verbetering. We willen iedere klant helpen. Nu is er soms iets niet op voorraad, dat is er straks wel. Door het ruime assortiment kunnen we de klant nog beter bedienen. Nu al krijgen we klanten die zeggen dat ze het zo mooi vinden dat ze straks de ruimte hebben om te parkeren. Dat geeft aan dat we de goede keuze hebben gemaakt.” 

Gemak van online met het vertrouwde van dichtbij
Met het nieuwe pand is het ondernemersduo nog niet klaar. “Wij zitten nooit stil en kijken altijd naar kansen. Tijdens corona hebben we gemerkt dat we met Expert een hele sterke formule zijn. We hebben een goede website waar klanten online kunnen bestellen. Dat wordt vervolgens door ons geleverd of ze kunnen het in de winkel ophalen, de klant kan kiezen. Oftewel het gemak van online met het vertrouwde van dichtbij. En dat allemaal met de beste service. Die service kunnen we bieden doordat we een eigen technische dienst en monteurs in dienst hebben. Of het nou voor het inbouwen van een vaatwasser of repareren wasmachine is, wij hebben de kennis en knowhow in huis. Medewerkers gaan regelmatig op training. Voor ons team zoeken we nog versterking. Een witgoedmonteur en verkopers zijn welkom. Voor meer info kunnen ze contact opnemen of bij ons in de winkel langskomen. Wie bij ons komt werken heeft in ieder geval mooie feestjes in onze nieuwe kantine in het vooruitzicht”, lachen de heren.