Algemeen

Het bevrijdingsvuur komt weer naar Losser!

LOSSER - Op de foto zien je de groep enthousiaste hardlopers die de tocht in 2015 hebben gedaan. En dit jaar gaat het weer gebeuren, want de vrijheid die moet in deze onzekere tijden met steeds meer dreigende oorlogstaal worden gekoesterd. Waar tot voor enkele jaren nauwelijks over werd nagedacht dat een oorlog in Europa mogelijk was, is de realiteit dat dit scenario helaas steeds reëler dreigt te worden.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken om te herdenken dat we onze vrijheid in 1945 weer terug te hebben gekregen na vijf verschrikkelijke oorlogsjaren. En dit vuur wordt door heel veel loopgroepen naar alle windstreken van Nederland gebracht.

De verenigingen Iphitos en de Dinkel Survival Runners gaan het bevrijdingsvuur weer in estafettevorm van Wageningen naar Losser brengen over een afstand van ongeveer 150 kilometer. In de namiddag van 5 mei komt de groep dan weer aan in Losser.

Bij het oorlogsmonument op het Martinusplein, waar de avond ervoor op 4 mei de dodenherdenking heeft plaats gevonden, zal het vuur in ontvangst worden genomen door Robert Konter. Zoals velen weten is hij een oorlogsveteraan die in 1992 een aanslag op een missie in de Sinaï ternauwernood heeft overleefd. Zijn sterke wilskracht heeft ervoor gezorgd dat hij ondanks lichamelijke handicaps weer volledig in de maatschappij is teruggekeerd. Hij zet zich via Defensie in voor oorlogsveteranen. Verder is hij nog steeds een betrokken lid van de judo en is hij actief als handbiker en zitvolleyballer. Zijn motto is; waar een wil is, is een weg!

De intocht zal om 18.30 uur plaats vinden. De route begint vanaf het MAN gebouw en loopt via de Bookholtlaan, Sportlaan en Bernard Leurinkstraat naar het Martinusplein.

Bij deze een oproep aan alle burgers van Losser om deze ceremonie bij te wonen. Dit kan langs de bovenvermelde route of nog mooier op het Martinusplein om daarmee de fakkel als symbool van de vrijheid te koesteren! Door uw komst voelen zij de waardering voor de inspanning.