Algemeen

Koninklijke onderscheiding voor Cor Pit tijdens jubileumreceptie Scouting Teylersgroep

LOSSER - Tijdens een zeer geslaagde receptie i.v.m. het 60-jarig jubileum van de Teylersgroep heeft de burgemeester van Losser een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Cor Pit. Nadat Cor een mooie toespraak had gehouden waarin hij bijzondere herinneringen deelde met alle aanwezigen, nam voorzitter Tom van Druten het woord en nodigde iemand uit om naar voren te komen. Voor Cor was dit zo lang mogelijk geheim gehouden, maar hij begon al iets te vermoeden en toen burgemeester Gerrit Jan Kok binnen liep, werd het wel duidelijk. De burgemeester sprak enkele lovende woorden en deelde vervolgens mee dat Cor Pit door Koning Willem-Alexander is benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. 

Naast het bekende lintje ontving Cor een grote bos bloemen en ook namens de Teylersgroep ontving hij bloemen, een oorkonde en een presentje. Bij deze speciale gelegenheid waren naast leden van de Teylergroep ook veel oud-leden aanwezig, waaronder mede-oprichter Aard Mink en oud-lid Lucas de Vries, die samen met Cor als jeugdlid bij de ‘Losserse padvinders’ zat. Uit heel Nederland en ook uit Duitsland waren (oud-)leden naar de Zandbergen gekomen om in clubgebouw ’t Zaandhoes dit jubileum te vieren en om dit bijzondere moment mee te maken.

“Cor, uw enthousiasme en vermogen om zaken voor elkaar te krijgen vallen op. U bent een verbinder en een aanpakker die zich zowel op lokaal-maatschappelijk als op landelijk vlak heeft ingezet. Scouting is dienstbaar zijn aan de natuur, de omgeving en de maatschappij. Het zit in uw DNA", aldus burgemeester Gerrit Jan Kok.

Lid van het eerste uur
Cor Pit is ‘Teyler van het eerste uur’. Eerst als jeugdlid vanaf de oprichting in 1964, hij was toen 12 jaar oud. Daarna nog jarenlang als leiding en hopman en momenteel nog steeds betrokken bij de groep, o.a. gebouwcontroleur, klusjesman/tuinman en als organisator van de Jantje Beton collecte. Die laatste taak heeft hij langzaamaan overgedragen aan de jongere generatie. Ook zijn rol als verbindende factor tussen de Teylersgroep en sponsoren maar ook als contactpersoon met andere (internationale) Scoutinggroepen is voor de groep van grote betekenis geweest. Dat hij zich al zo veel jaar belangloos inzet voor de Teylersgroep verdient absoluut respect! En ze hopen natuurlijk dat hij nog vele jaren bij de groep betrokken blijft.

Mooie scoutingherinneringen
Na de benoeming volgde een luid applaus en uiteraard ook de bekende Meloentje-yell die regelmatig wordt gebruikt door de Teylersleden. Onder het genot van een hapje en drankje werd er bij het kampvuur gezellig bijgepraat. Kijkend naar oude videobeelden, archieffoto’s, krantenknipsels, documenten en overige aandenkens konden leden en oud-leden samen mooie herinneringen ophalen aan hun scoutingtijd. Dat er in die 60 jaar heel wat onvergetelijke momenten, belangrijke levenslessen en prachtige avonturen zijn beleefd, door jong en oud, zowel in binnen- als buitenland, daar is geen twijfel over mogelijk.

“Als ik terugkijk op de afgelopen zes decennia, zie ik niet alleen een geschiedenis van avonturen in de buitenlucht, van kampvuren en knopen leggen, maar vooral een geschiedenis van gemeenschap, van vriendschap en van groei. Onze scoutinggroep is meer dan alleen een vereniging; het is een familie, een netwerk van ondersteuning en inspiratie voor generaties van jongeren”., aldus Tom van Druten, voorzitter Scouting Teylersgroep.

Al met al was het een zeer geslaagd en gezellig jubileumfeest met een welverdiend memorabel moment voor Cor.

Foto’s: Geert Cox