Algemeen

Ledenavond Historische Kring Losser op 26 februari

LOSSER -  De Historische Kring Losser organiseert voor maandag 26 februari haar eerste ledenavond in 2024. Voor deze avond is Frans Jacobs uitgenodigd om een lezing te houden.

Frans Jacobs is lid van de Historische Kring Losser. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van Dorp en Marke Losser. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de tijd tot en met de Franse revolutie.

Hij is de auteur van een drietal boeken (Wonen aan de Strokappenweg, Recht en onrecht in de Marke en Het kasboek van de dominee) die door de Historische Kring Losser zijn uitgegeven. Momenteel verschijnen er met regelmaat artikelen van hem over de geschiedenis van Losser in De Week van Losser.

Frans Jacobs zal tijdens de ledenavond een lezing houden met als       onderwerp: De rol van de graven van Bentheim in de Twentse Marken.

In deze lezing zal Frans Jacobs vertellen dat de graven van Bentheim heel lang een belangrijke rol hebben gespeeld in Twente. Zij zijn niet alleen in verschillende Marken opgetreden als Markerichter, zij waren ook grootgrondbezitters. Daarnaast heeft één van de graven een zetel gehad in de Staten van Overijssel. Deze graaf kon, als niet Nederlander zijnde, meebeslissen over zaken die in Overijssel speelden. Ook moet hun rol niet worden onderschat in de komst van de reformatie naar onze streken.

De ledenavond wordt gehouden Grandcafé Smit aan de Brinkstraat in Losser en begint om 20.00 uur.