Algemeen

Leerlingen Twents Carmel College wippen 1650 tegels aan de Lijsterbesstraat

LOSSER - De gemeente Losser doet mee aan het NK Tegelwippen. In heel Nederland gaan gemeenten de strijd aan tijdens deze landelijke wedstrijd, waarin we zoveel mogelijk tegels vervangen door bloemen, planten en bomen. Ook Losser doet mee! Op 12 en 13 juli hielpen leerlingen van het Twents Carmel College met tegelwippen en groen aanplanten aan de Lijsterbesstraat.

Scholieren pakken flink door

In hun Week van de Duurzaamheid gingen de leerlingen van de middelbare school op verschillende plekken in de gemeente aan de slag met allerlei activiteiten, waaronder het tegelwippen. Woensdag 12 juli pakten de scholieren meteen flink aan en werd duidelijk hoeveel onnodig steen er op het plein lag. Maar liefst 1650 tegels moesten daar plaatsmaken voor groen. Ook het zand moest eruit geschept worden om plaats te maken voor zwarte aarde en planten. Wethouder Jaimi van Essen sloot zich donderdag 13 juli bij de harde werkers aan om de planten in de grond te zetten: “Grijs eruit, groen erin. Super dat ook de leerlingen van het Twents Carmel College ons laten zien wat we nog allemaal kunnen vergroenen in Losser!”

Strijd om de eerste plek

Losser strijdt mee om de eerste plek in de poule Twentse Wippers, bestaande uit zeven Twentse gemeenten. Momenteel staat de gemeente op de tweede plek, maar geeft zich nog niet gewonnen! Wethouder van Essen: “Ik ga natuurlijk het liefst voor de winst. Ik hoop dat inwoners ook meedoen met het tegelwippen zodat onze gemeente steeds groener wordt. Want daar gaat het natuurlijk om: minder steen en meer groen, zodat het koeler blijft in de zomer en de regen beter de bodem in kan. Dat dat nodig is, is de laatste weken wel duidelijk geworden.”

Gratis tegeltaxi voor gewipte tegels

Om het inwoners nog makkelijker te maken, heeft de gemeente een gratis taxiservice voor de gewipte tegels. Wie minimaal 5 m2 tegels vervangt door groen, kan ze gratis op laten halen. Op 4 september rijdt de tegeltaxi weer. Meer informatie over de tegeltaxi: www.losser.nl/tegelwippen

Waarom Tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat de leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Ook draag groen bij aan meer biodiversiteit.