Algemeen

Losser tegen eenzaamheid: weekafsluiter niet op werk maar bij ouderen thuis

LOSSER - De gemeente Losser start samen met stichting Goal met een nieuw initiatief: de VrijMiGoal. Veel bedrijven sluiten de week af door vrijdagmiddag met elkaar bij te kletsen en het weekend in te luiden. Vanaf september ruilen diverse bedrijven deze weekafsluiter op kantoor om voor de ‘VrijMiGoal’. Bedrijven maken vaste koppels die zo’n vier keer per jaar op bezoek gaan bij een lokale oudere die behoefte heeft aan meer sociale contacten. De bedrijven nemen een VrijMiGoal-tas mee met lekkere hapjes. En natuurlijk ook een boel gezelligheid en aandacht.

Initiatiefnemer Paul Gelen: ”Het idee voor dit initiatief ontstond tijdens de coronacrisis. Ouderen die zelfstandig thuis wonen en geen zorg hebben, hebben vaak weinig mensen om zich heen. Dit werd in het hele land pijnlijk duidelijk tijdens de coronacrisis en dat triggerde me. Ik dacht: hier moeten we iets aan doen.

Bij mij thuis aan de keukentafel in gesprek met mijn gezin ontstond het idee van de VrijMiGoal. Bij de gemeente Hof van Twente ben ik begonnen om dit idee om te zetten in een project. En het werkt als een tierelier! Al veertig ouderen staan op de lijst en 23 bedrijven uit gemeente Hof van Twente zijn aangesloten.”

Een win-winsituatie
Wethouder Marian Oosterbroek: ‘Toen ik hoorde over het initiatief VrijMiGoal dacht ik gelijk: dat moeten we in Losser ook organiseren om zo nog meer ouderen te bereiken. We merken dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Ze willen graag iets doen voor de mensen in onze dorpen, maar tijd vrij maken is soms lastig. De VrijMiGoal is in dat laatste uurtje van de week dat iedereen toch even gezellig kletst en de week afsluit.Door dat te verplaatsen naar de keukentafel van iemand die wel wat gezelligheid kan gebruiken, creëren we een win-winsituatie. Ik kijk er zelf ook naar uit om met een collega bij ouderen op bezoek te gaan. En ik hoop dat meer bedrijven zich aan gaan melden zodat we in september kunnen starten.”

Mee naar de skybox bij FC Twente
Bij de gemeente Hof van Twente loopt het project al een tijdje. Hier zijn tal van mooie VrijMiGoal-voorbeelden te benoemen. Paul: “Eén ondernemer heeft tickets voor de skybox van FC Twente. Hij dacht, in plaats van de VrijMiGoal neem ik meneer mee naar de skybox. Deze man zorgt dag en nacht voor zijn zieke vrouw en had op deze manier het uitje van zijn leven. Dat is toch fantastisch!”

Aanmelden voor VrijMiGoal
Paul: ‘Allereerst gaan we op zoek naar ‘scouts’ in de gemeente Losser. Inwoners die midden in de samenleving staan en ouderen kennen voor wie dit een leuk initiatief is. En die misschien ook wel contacten bij bedrijven hebben. Met behulp van de scouts gaan we de koppels proberen te maken.

Lijkt het je leuk om mee te werken aan dit initiatief? Als bedrijf, scout of lijkt het je leuk dat er een VrijMiGoal bij jou thuis georganiseerd wordt? Neem dan contact op via info@stichtinggoal.nl