Algemeen

Ria Holtkamp over het succes van Halloween in Losser

LOSSER - Op 12 oktober startte de kaartverkoop van de halloweenfestiviteiten in Losser. Binnen ettelijke minuten was de halloweenspeurtocht uitverkocht. Dit jaar vindt het kinderevenement voor de zevende keer plaats. In een paar uurtjes tijd worden kinderen vermaakt met pompoen carven, de halloweengames en de razendpopulaire speurtocht, maar de Halloweenwerkgroep van de organiserende partij Centrum Management Losser (CML) is er al vanaf het begin van het jaar druk mee. Ria Holtkamp is een van hen. 

Ze wordt binnen de werkgroep gezien als de steun en toeverlaat voor alle decoraties tijdens de speurtocht en in de spooky kathedraal die dit jaar op het Martinusplein staat. “Wil je me helpen het dorp te versieren?” vroeg toenmalig centrummanager Mariola Dieperink haar in 2016. Er werd klein begonnen met een grabbelton en niet veel andere spannende dingen. Inmiddels is het griezelevent uitgegroeid tot een happening waar jaarlijks zo’n 400 kinderen met een veelvoud van begeleidende ouders op afkomen.

Het hele jaar ermee bezig

De werkgroep bestaat naast Ria uit Martijn Egelink, Jorieke Vriesema, José Friedrich, Peter Damink en Karin Stroeve en komt vanaf februari eens in de zes weken bij elkaar. Na de zomervakantie wordt de frequentie opgeschroefd. “Eigenlijk ben je er het hele jaar mee bezig in je hoofd,” vertelt Ria, “Zit ik bijvoorbeeld de carnavalsoptocht van Oldenzaal op tv kijken, dan raak ik meteen geïnspireerd en bedenk wat ik er dan mee doe voor Halloween. Die ideeën breng ik dan in in de werkgroep. We wisselen elkaars ideeën uit en vullen elkaar aan. Het onderling overleg is altijd heel erg goed. Natuurlijk houden we rekening met de leeftijdsgroep. Het mag niet té spannend worden.” Dat samenkomen met de werkgroep vindt Ria het mooiste om te doen. “Dingen bedenken, creatief bezig zijn en overleggen. Soms bedenken we de wildste dingen die helemaal niet uitvoerbaar zijn,” grinnikt ze.

“Eigenlijk ben je er het hele jaar mee bezig in je hoofd,” vertelt Ria

Gefinancierd door ondernemers

De werkgroep beschikt over een budget om de halloweenfeesten in het dorp te organiseren. Dat budget is afkomstig van het Centrum Management Losser, de ondernemers uit het centrum van Losser. “Mensen denken vaak dat dit soort activiteiten als Halloween, de maandelijkse boerenmarkt, de kerstmarkt of de versiering tijdens de feestdagen door de gemeente Losser wordt georganiseerd en gefinancierd. Dat is dus niet zo. Het wordt door de lokale ondernemers uit het centrum betaald en door een kleine groep georganiseerd. Gelukkig hebben we hulp van vrijwilligers. Zonder die vrijwilligers kunnen we niets. Daarom is Halloween in Losser ook zo groot geworden. Het zou mooi zijn als meerderen zich bij de werkgroep zouden aansluiten.” Dit jaar heeft de organisatie voor het eerst een kleine bijdrage gevraagd voor deelname aan het pompoen carven en de speurtocht om het te veel kaarten in een keer te boeken te ontmoedigen. Dat er dan soms mensen illegaal zonder opgave meelopen, betreurt Ria. 

Een lange dag

Halloween Losser moet ieder jaar verrassend en spannend zijn, vindt Ria. Wat er precies gaat gebeuren de 28ste? Daar doet ze een beetje geheimzinnig over. “Maar het wordt zeker erg mooi!” lacht ze, “We proberen ieder jaar iets nieuws. Bedenken wat anders bij de route, bijvoorbeeld een stukje Losser dat niemand kent. Op zaterdag wordt rond 8 uur ’s ochtends de kathedraal opgezet. Daarna richt Ria deze in met een groep andere vrijwilligers. Zo rond 11 uur is ze daarmee klaar. “Daarmee zijn we in de dagen ervoor al druk geweest, hoor, vrijdagavond staat alles strak klaar,” verzekert ze. Na de halloweengames en het pompoen carven wordt vanaf 18 uur alles klaargemaakt voor de speurtocht. Nadien steken de leden van de werkgroep en de vrijwilligers nog steeds de handen uit de mouwen om alles weer op te ruimen. Het loopt soms tegen middernacht voor het klaar is.

“Halloween Losser moet ieder jaar verrassend en spannend zijn”

Wat is het succes van Halloween in Losser?

“Ik denk dat het door de toegankelijk van het evenement komt,” antwoordt Ria, “Vorig jaar liep iemand uit Oldenzaal mee en zij zei: ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt! Het ziet er zo professioneel uit met mooie figuranten en zoveel enthousiaste mensen.’ Mensen zijn vaak blij verrast wat ze zien. We kregen ooit eens een bericht uit Hengelo: we weten de oplossing van de speurtocht niet, maar we hebben een gezellige avond gehad, groet’n oet Hengel. En wij vinden het natuurlijk zelf ook erg leuk om het te organiseren.” Zolang als ze het kan, wil Ria betrokken blijven bij het Losserse Halloween. “Mensen raken gauw verveeld tegenwoordig. Ik hoop dat ze het leuk blijven vinden.”