Algemeen

Mensen met (beginnende) dementie en hun naasten samen in ’t Trefhuus in Overdinkel

Samen aan tafel op Wereld Alzheimer Dag

OVERDINKEL - Onlangs was het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar met het landelijke thema ‘Samen aan tafel’. In Noordoost Twente geven ze aandacht aan Alzheimer met een speciale ‘Samen aan tafel’ activiteit. In de gemeenten Losser, Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland bereiden mensen met (beginnend) dementie eten en gaan daarna samen met hun naasten aan tafel. Dit thema benadrukt het belang van sociale verbinding en waardevolle momenten.

Ook wethouder Marian Oosterbroek schoof aan tijdens het eten. Wethouder Oosterbroek: “Als je dementie hebt, of zorgt voor iemand met dementie, is het belangrijk om mee te blijven doen. Een gezamenlijke activiteit of een uitje is echter niet altijd vanzelfsprekend. Daarom gaan we op Wereld Alzheimer Dag samen aan tafel. Een mooie en belangrijke activiteit georganiseerd door professionals en vrijwilligers uit gemeente Losser. Dementie heeft een enorme impact op mensen en hun naasten. En vrijwel iedereen krijgt er direct of indirect mee te maken. Dat maakt het zo belangrijk om hier samen bij stil te staan. En te leren hoe we hier het best mee om kunnen gaan. Zo zorgen we er samen voor dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.” 

Landelijke Wereld Alzheimer Dag

Wereld Alzheimer Dag is een dag waarop ze aandacht besteden aan dementie en de impact daarvan. Zoals ieder jaar organiseert Alzheimer Nederland talloze activiteiten. Om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan dementie. Met dit jaar als thema: ‘Samen aan tafel’. De activiteit in gemeente Losser is mogelijk gemaakt door Zorggroep st. Maarten, professionals en vrijwilligers van Stichting Fundament, leerlingen van het Carmel college uit Losser en Carintreggeland.

Dementievriendelijke gemeente Losser

De gemeente Losser startte in 2019 met een lokale werkgroep aan het project ‘Dementievriendelijke gemeente Losser’. Dit houdt in dat ze zich actief inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. Een samenleving waarin mensen met dementie zoveel mogelijk kunnen blijven meedoen. En waarin anderen hen een handje toesteken wanneer zij het even niet meer weten. Er zijn al veel activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving. De werkgroep heeft nu een actieplan opgesteld om in 2024 het label dementievriendelijke gemeente te kunnen behalen.