Natuur & Milieu

Viering van Aarde Dag met bloemen en bijenonderwijs in Oldenzaal en Losser

LOSSER -  Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde hebben verschillende scholen in Oldenzaal en Losser op 22 april een kleurrijke transformatie ondergaan. In een unieke samenwerking tussen de gemeente, Groene Loper, en lokale ‘groene’ verenigingen, zoals de Imkervereniging Oldenzaal en IVN Losser-Oldenzaal, werden inheemse bloemen ingezaaid. Dit initiatief was niet alleen bedoeld om de scholen op te fleuren, maar ook om kinderen de liefde voor natuur te laten ontdekken. 

De kinderen hadden eerder in de week de eerste les gehad van een echte imker, die de basisschoolleerlingen alles leerde over het belang van inheemse bijen voor het ecosysteem.

Tijdens de bijeenkomst bleek hoe goed de kinderen hadden opgelet: ze konden precies vertellen hoe het zit met wilde bijen en andere insecten en de bestuiving.

Bij De Maten in Oldenzaal was wethouder Evelien Zinkweg aanwezig om de inspanningen van de kinderen aan te moedigen. Maar ze toonde zichzelf ook als een ervaren tuinvrouw en ondersteunde de kinderen bij het harken en inzaaien.

Naast de activiteiten op de scholen konden inwoners van Losser en Oldenzaal inheems bloemzaad aanvragen via de Groene Loper om hun eigen tuinen of buurt te verrijken.

Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe onderwijs en actieve betrokkenheid van de gemeenschap kunnen samenkomen om zowel lokale als globale milieukwesties aan te pakken. Het inzaaien van inheemse bloemen is een eenvoudige, maar krachtige manier om te helpen bij het creëren van een duurzamere en bloeiendere toekomst voor iedereen.