Sport & Vrije tijd

Eurocup steppen: een dag vol snelheid en gezelligheid!

LOSSER - De atletiekbaan aan het Nilantspad staat op zaterdag 20 april in het teken van de eerste Eurocup Steppen van 2024. Naar dit evenement komen de snelste steppers uit Europa om te strijden voor een goede positie in Europese competitie.

Op 20 april wordt er niet gerend of geskeelerd op de combibaan van stichting Man, maar slaat het Europese Steppen haar kamp op bij deze mooie locatie.

De Sprint is een speciaal onderdeel binnen de stepsport. In Losser zet de Stepbond NL twee bijzondere onderdelen op het programma: de 500 meter sprint en de teamtijdrit over 3,2 kilometer.

De wedstrijd in Nederland is onderdeel van een grotere reeks in Europa. Op de startlijst staan inmiddels 60 atleten uit zes landen die naar Twente afreizen om deel te nemen aan dit fantastische evenement. Voor iedereen een mooie gelegenheid om dichtbij kennis te maken met de stepsport en hiervan te genieten.

Programma zaterdag
Locatie: Stichting Man, Nilantspad, 7581 BA Losser
Op zaterdag 20 april beginnen de wedstrijden om 10.00 uur met de 500 meter sprint. Deze afstand wordt niet heel vaak verreden en is voor de sprinters een mooie uitdaging. De snelheden bij de topmannen kunnen oplopen tot boven de 40 km per uur! Iedere deelnemer rijdt de 500 meter sprint twee keer, de totale tijd van beide races bepaalt de winnaar, spanning tot aan de laatste rit!

In de middag rijden de wedstrijdrijders een teamtijdrit van 3,2 kilometer. Ieder team bestaat uit minimaal drie en maximaal vier deelnemers. De tijd van de derde rijder die over de finishlijn komt telt als eindtijd van het team.

 

Randprogramma met toertocht en food-court

Voor toeschouwers en toerrijders is er een prachtige toertocht rondom Losser. Vooraf en bij terugkomst is er ruim voldoende tijd om naar de wedstrijden te kijken. Naast de wedstrijdbaan in Losser staat een mooi terras klaar en de kantine is geopend. In de middag zijn er foodtrucks met heerlijkheden in de gezellige foodcourt. Samen met de wedstrijden en muziek wordt dit een prachtige internationale stepdag.

Programma zondag - Oldenzaal
Op zondag 21 april start de lange afstand om 10.30 uur op de OWC Wielerbaan. De heren rijden daar 46 km, de dames 39,1. Dit is een compleet andere wedstrijd dan de sprint, de wedstrijdsteppers zijn bijna allemaal all-round steppers.

Steppen is een gezonde en snelgroeiende sport. Steeds meer mensen pakken met plezier de step. Deze is dan ook steeds meer te zien in het straatbeeld, maar vooral ook in de natuur. Van een handig vervoermiddel tot een waar racemonster: de step is het allemaal.

De wedstrijdsport op de step heeft in Nederland een paar lastige jaren achter de rug. Door de coronamaatregelen nam het aantal wedstrijdsteppers flink af en kwamen wedstrijden zelfs helemaal tot stilstand. Nu gaat het echter allemaal weer de goede kant op. De belangstelling voor de stepsport groeit weer volop én er is goed nieuws. In het weekend van 20 en 21 april komt de Footbike Eurocup naar Nederland! De beste steppers van Europa strijken dit weekend neer in Twente: in Losser en Oldenzaal om precies te zijn.

Door heel Europa vinden jaarlijks meerdere Eurocup Footbike wedstrijden plaats met in 2024 afsluitend in eind augustus een Wereld Kampioenschap in Tsjechië. Een grote groep Nederlandse steppers bereidt zich momenteel actief voor op deelname aan dit WK.

Zie ook: www.stepbond.nl - https://www.stepbond.nl/eurocup-stepbondnl-2024 /