Sport & Vrije tijd

Proef deelfietsen in Losser

LOSSER - Rijdt het openbaar vervoer niet en moet je een korte afstand overbruggen of wil je even lekker op de fiets naar Enschede vanuit Losser terwijl je geen eigen fiets hebt?  Dan kun je vanaf nu een deelfiets pakken. Het concept is simpel: je downloadt de app van e-bikeleverancier Bolt. Deze geeft aan waar zich een e-bike bevindt. Met de app unlock je de fiets. Vervolgens kun je maximaal 60 minuten fietsen inclusief een mogelijke pauze van maximaal 30 minuten. 

In Losser is nu een proef gestart met 8 deelfietsen. Wethouder Jaimi van Essen gaf afgelopen donderdag de afstap samen met wethouder Mobiliteit Marc Teutelink van de gemeente Enschede. In Enschede loopt al langer een proef met de Bolt deelfietsen. “Er wordt heel veel gebruik van gemaakt,” zegt Teutelink. Het gaat om dezelfde fietsen als in Losser en er kan dus gebruik worden gemaakt van dezelfde app. Bang dat er overal deelfietsen in het buitengebied rondslingeren, hoeft de inwoner niet te zijn. “Er zijn gebieden binnen de kernen van Losser en Enschede aangeduid, waarin de fietsen achtergelaten kunnen worden. Daarbuiten loopt de teller gewoon door,” vertelt Van Essen, “Bovendien zit er op gezette tijden een reactietest op de fiets waardoor gebruikers die te veel op hebben, de fietsen niet in beweging kunnen krijgen. Het is vooral een mooie duurzame trend waardoor we vaker de auto kunnen laten staan en flexibel kunnen reizen. Of we nu even naar de binnenstad van Enschede willen of dat vanuit de kern van Losser naar het industrieterrein moeten. Ik ben blij met dit experiment.”

Met de Bolt app waardeer je een tegoed op. Het gebruik van een Bolt deelfiets kost € 0,19 per minuut. Op de app kun je zien hoe vol de accu is, Bolt zorgt voor het laden ervan. Bij pech of mankementen kan Bolt worden ingeschakeld. De klantenservice van Bolt is 24/7 bereikbaar. Klachten (bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde fietsen) worden in de regel van maandag tot en met vrijdag binnen 1 á 2 uur opgelost. Melden kan via de app van Bolt of via enschede@bolt.eu.