Uitgaan & Cultuur

Dialectavond Dree Marken met presentatie verhalenboek Jan Swennenhuis

DE LUTTE - De dialectavond van De Dree Marken beleeft dit keer een bijzondere editie. Op deze jaarlijkse avond, waar de Twentse sproak centraal staat, presenteert de historische vereniging een boek met de mooiste verhalen van Jan Swennenhuis.

Jan Swennenhuis achter zijn schrijftafel
Jan Swennenhuis achter zijn schrijftafel

In deze nieuwe uitgave zijn ongeveer 50 verhalen van hem gebundeld die voor iedereen herkenbaar zijn en handelen over alledaagse zaken én opmerkelijke gebeurtenissen in het leven van de Twentenaren. Op de dialectavond wordt het eerste exemplaar van dit nieuwe boek overhandigd aan de kinderen van Jan Swennenhuis. Ook de zang en muziek heeft een relatie met de verhalenverteller Swennenhuis. Zijn nicht Annet Engelbertink zingt solo liedjes op teksten van ‘ome Jan’, waaronder ‘vri’j as nen voggel’. En als dirigente laat ze met het Kleinkoor Ootmarsum het Twentse dialect volop aan bod komen in het optreden van het zangkoor. Dat beschikt over een uitgebreid streektaalrepertoire.

Verder worden er enkele verhalen uit het gloednieuwe boek met de titel ‘Mooie Verhalen in de Twentse Sproak’ voorgedragen en anekdotes over de schrijver verteld. Maar de dialectavond biedt meer. Jongeren van de basisschool laten horen dat ze modersproak onder de knie hebben en de identiteit van de Tukker wordt tegen het licht gehouden. De dialectavond biedt een afwisselend programma waar de taal en cultuur van Twente bij elkaar komen. De avond vindt plaats op woensdag 20 maart in Dorpshoes Erve Boerrigter, Plechelmusstraat in De Lutte en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.