Algemeen

Basisschoolkinderen speelden rol van gemeenteraadsleden

LOSSER - Leerlingen van groep 8 van de Meester Snelschool konden onlangs proeven hoe het er in de lokale politiek aan toe gaat. Want jong geleerd is oud gedaan! Een groep van veertien leerlingen speelden het ‘Democracity’-spel in de raadzaal van ’t Lossers hoes. Zij werden uitgedaagd om in de huid van gemeenteraadsleden te kruipen.

Net als een echte gemeenteraadsvergadering

Tijdens het Democracity-spel zijn leerlingen een ochtend of middag de gemeenteraad van een fictieve nieuwe stad. Het spel en het besluitvormingsproces gaat helemaal volgens de echte spelregels van een gemeenteraadsvergadering. De leerlingen zijn het - na een lang en inhoudelijk debat - eens geworden over het plaatsen van een station, politiebureau, basis- en middelbare school. Het ziekenhuis en een bos zijn uiteindelijk weggestemd.

Leren van raadsleden

Tijdens het spel is er altijd een echt raadslid aanwezig om met de leerlingen in gesprek te gaan over de gemeenteraad van de gemeente Losser. Ook is het raadslid bereid vragen te beantwoorden van leerlingen over het zijn van een ‘echt’ raadslid. In dit geval was het raadslid Inge Oort-van Wakeren (Burgerforum) aanwezig. Burgemeester Cia Kroon opende de ochtend met een kort welkomstwoordje. Dit was de eerste editie van het Democracity-spel van deze raadsperiode.

Het spel is geschikt voor basisscholen én middelbare scholen

Alle basisscholen in de gemeente Losser zijn per brief uitgenodigd om dit educatiespel kosteloos te komen spelen met de groepen 7 en 8. De eerste aanmeldingen van de scholen zijn al binnengekomen. Ze hanteren maatwerk zodat ook kleine klassen dit spel kunnen spelen. De bedoeling is om de scholen jaarlijks te ontvangen zodat het een vast onderdeel kan worden van de raadsagenda en de agenda van de scholen. Daarnaast hebben ze ook een editie voor middelbare scholen. Zij spelen een zelfde soort spel vanuit een fictief raadsvoorstel.

Meer informatie over Democracity:

https://prodemos.nl/programmas/democracity/

Bij vragen over dit spel kunt u contact opnemen met Mart van Lagen, team griffie, via mart.vanlagen@losser.nl