Uitgaan & Cultuur

Herdenking Henk Brinkgreve

LOSSER - 

De Historische Kring Losser heeft voor zaterdag 4 maart de herdenking georganiseerd van Henk Brinkgreve. De herdenking wordt om 10.30 uur gehouden bij het monument aan de Deppenbroekweg 8 in Losser. Naast leden van het bestuur van de Historische Kring Losser zullen de burgemeester van Losser mevr. C. Kroon, mevrouw A. Niessen-Brinkgreve en vertegenwoordigers van het comité Veteranen aanwezig zijn. De herdenking is openbaar en kan door belangstellenden worden bijgewoond.

Henk Brinkgreve (1915-1945) was reserveofficier bij de artillerie en werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen in actieve dienst. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wist hij naar Engeland te ontkomen en werd op zijn verzoek geplaatst bij de commando’s. Daar werd hij inlichtingenofficier en later ingedeeld bij het No. 62 commando, een geheime geallieerde commando-eenheid. Hij was in 1942 betrokken bij een overval op de Britse Kanaaleilanden.

In 1944 werd hij ingedeeld bij het BBO (bureau Bijzondere Opdrachten). De algemene opdracht van BBO was de bundeling van het verzet tot een ‘Secret Army’. De agenten van het BBO kregen een uitgebreide algemene opleiding. Henk Brinkgreve kreeg ook nog een specialisatie die ‘Jedburgh’ werd genoemd (naar een plaats in Schotland).

In de nacht van 11 op 12 september 1944 werd het Jedburghteam, waar Brinkgreve inmiddels bevorderd was tot majoor, als commandant deel van uitmaakte, gedropt in de buurt van Wierden. In betrekkelijk korte tijd slaagde het team er in de lokale verzetsgroepen te verbinden tot één geheel: de BS (Binnenlandse Strijdkrachten).

Henk Brinkgreve bekleedde de positie van chef-staf van het Gewestelijk Commando van de BS in Overijssel en de Noordoostpolder.

Op 5 maart 1945 was hij met een assistent en een koerierster in een boerderij in Losser (huidige adres: Deppenbroekweg 8). De boerderij werd op die dag om onbekende redenen bezocht door twee SS’ers. Brinkgreve wist de aandacht af te leiden waardoor zijn metgezellen konden ontsnappen. Hijzelf werd doodgeschoten.

Henk Brinkgreve werd op 9 maart 1945 begraven op de algemene begraafplaats in Losser, maar in juni 1945 met militaire eer herbegraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg in Enschede.  In 1946 werd hij postuum benoemd tot ridder Militaire Willems Orde 4e klasse. 

Op het graf stond een sokkel met een bronzen beeld. In 2010 is het beeld gestolen. De familie liet een nieuw gedenkteken maken en zocht een herbestemming voor de sokkel. Men dacht daarbij aan de boerderij waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. In overleg met de Historische Kring Losser is besloten om, na toestemming van de bewoners van de boerderij, de familie Damhuis, de sokkel te plaatsen bij het begin van de oprit naar de boerderij waar hij is doodgeschoten. Op 5 maart 2013 is het monument aldaar onthuld.