Uitgaan & Cultuur

Honderd jaar Schuttersfeest in Losser

LOSSER - Schuttersvereniging St. Märten uit Losser viert in het weekend van 24, 25 en 26 mei haar honderdjarig jubileum. Normaal gesproken houdt de vereniging het Schuttersfeest altijd in het weekend voor de start van de bouwvak, maar omdat ze is opgericht op 24 mei 1924 is besloten het feest voor dit jaar eenmalig naar het weekend in mei te verplaatsen.

De vereniging, met als eerste bestuursleden A. Hoeben, B. Schulten en G. Lippinkhof, begon met haar schuttersfeest in het weiland van erve Bookholt (Brilman). Hier werd geschoten en de heer Wevers mocht zich de eerste schutterskoning van Losser noemen.

Het feest vond plaats in café Holtkamp aan de markt; dit werd met de jaren een groot dorpsfeest voor een klein dorp en de plaatsen er omheen. De schuttersvereniging heeft het feest ook nog heel wat jaren in een grote tent op het Raadhuisplein gevierd. Het schieten is tot 25 jaar geleden in het openluchttheater Brilmansdennen gebleven. Toen de gemeente Losser het theater ging verbouwen, kregen de schutters een plek aangeboden aan de Bookholtlaan (parkeerplaats zwembad), waar de leden van die tijd met trots een eigen clubgebouw realiseerden in het oude ketelhuis van het buitenbad. Hier hebben ze sindsdien ook hun vaste plek om hun schuttersfeest te vieren en te schieten.

Voorzitster Marion Wilke, die zelf nu bijna dertig jaar lid is van de vereniging, kijkt trots terug op wat de leden bereikt hebben met hun club. ”De schuttersvereniging is een aantal jaren geleden niet meer zo in trek geweest helaas ,maar hier in Losser zijn we juist gegroeid, mede door de samenwerking met vijf dartclubs en de Dinkelboys, maar ook door de gezelligheid en vooral de toegankelijkheid binnen deze club.”

Jubileumprogramma
De schuttersvereniging heeft voor het feestweekend al heel wat voorbereidingen getroffen. Maanden van papierwerk om alles te plannen en te realiseren voor een gezellig weekend gingen er aan vooraf. De schutters beginnen vrijdag 24 mei met het schieten om het keizerschap en en het koningschap van Saksenland en aansluitend is er de receptie voor hun jubileum. Zaterdag 25 mei kunnen de jeugd en de junioren overdag schieten en start ook de klootschietronde. Zaterdagavond vindt het schieten voor de sponsoren en de dorpsvogel plaats. Aan het laatstgenoemde mag iedereen vanaf achttien jaar met geldige legitimatie deelnemen. Tevens is er de afscheidsavond van het koningspaar.

De zondag (26 mei) wordt groots aangepakt. De schuttersvereniging begint om 12.00 uur met de toespraken op het sv Losser veld met aansluitend de rondgang met kranslegging door het dorp. Hier zullen in totaal twintig schutters-/muziekverenigingen aan deelnemen. In de tent zal de Grenslandkappel vanaf 14.00 muziek ten gehore brengen. Hierna begint de spannende wedstrijd om het koningschap van Losser en ook nog het schieten om de jubileumstitel. ’s Avonds is er nog een feestje voor de nieuwe koning(in).Alle dagen is de toegang gratis en iedereen is welkom.

Uw reactie