Uitgaan & Cultuur

DTKS, Boerenmarkt en CML slaan handen weer ineen:

Kerstfair & kerstkoopzondag Losser

LOSSER - Oergezellige kraampjes, brandende vuurkorven, een warm glaasje glühwein en een vleugje Dickens! Aanstaande zondag 17 december is de Kerstfair & kerstkoopzondag Losser van 12.00 tot 17.00 uur. Leden en vrijwilligers van Muziekvereniging DTKS, de Boerenmarkt en CML slaan de handen weer ineen en toveren het Raadhuisplein en de aangrenzende winkelstraten in het centrum om tot een sfeervol kerstlandschap met versierde kerstbomen, vuurkorven, kerstmannen en sfeerverlichting. Bij de Kerstfair is er een kramerie door het hele dorpscentrum. Bezoekers kunnen gratis parkeren in de buurt van de Kerstfair.

Plein en straten vol kramen en entertainment in kerstsfeer

Op het Raadhuisplein staat ook een groot podium waar verschillende dansgroepen en koren de bezoekers in de kerstsfeer brengen. Alle winkels en horeca met prachtige kerstetalages zijn tijdens deze kerstkoopzondag geopend. Diverse kerstkoren brengen hun kerstliederen ten gehore door het hele dorpscentrum. Holy Angel brengt een prachtig kerststraattheater op stelten. De Kerstfair wordt opgeluisterd door de sfeervolle klanken van midwinterhoorn- blazers. De Adventbloasers Losser geven ook een demonstratie. Speciaal voor de jeugd is er een stand van Young Drivers waarbij jongeren aan den lijve gesimuleerd kunnen ondervinden hoe hun rijgedrag onder invloed is.

Ook de bekende kerstfiguren, zoals rendieren, kerstbomen, sneeuwpoppen en kerstengelen lopen door de straten. Zij delen een leuke kerstattentie uit aan de bezoekers van de Kerstfair. Uiteraard mogen ook de Losserse Böggelrieders met hun prachtige fietsen niet ontbreken. Een bijzonderheid dit jaar is dat de Schaapskooi van Mieke Bode haar opwachting maakt. 

Met een glimlach geven de Engelen hun Kerst- en Nieuwjaarsgroet. Betoverend verlichten zij het publiek, de straten en pleinen van de Kersfair. Een helder baken in de donkere dagen van Kerstmis en het nieuwe jaar. 

Huis van de Kerstman 

Uniek aan de Kerstfair en kerstkoopzondag Losser is het huis van de Kerstman. Het Ossehoes aan het Teylersplein is ingericht als huis van de Kerstman en is te bezichtigen. De Kerstman zelf is tijdens de Kerstfair ook aanwezig en ontvangt graag de kinderen. Het huis van de Kerstman en de aanwezigheid van een Kerstman is zo’n tien jaar geleden ontstaan naar een idee uit de koker van Annette Theussing. 

Ontstaan uit bijzondere samenwerking

De Kerstfair en kerstkoopzondag Losser wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen DTKS, de Boerenmarkt en CML. De Week van Losser ging in gesprek met Arjan van Huizen (DTKS), Gerard Rödel (voorzitter Kerstwerkgroep CML en ‘de Kerstman’) en Paul Elferink (marktmeester Boerenmarkt). 

“Vroeger stond muziekvereniging DTKS altijd bij Erve Kraesenberg met een eigen kerstmarkt. De ondernemers in het centrum hielden hun eigen Kerstfair, maar dat bleef vaak beperkt tot hun eigen kramen voor hun eigen winkels. En dan is er nog elke laatste zaterdag van de maand de Boerenmarkt. Vijf jaar geleden werden de handen ineengeslagen om één mooi gezamenlijk kerstevene- ment te organiseren voor Losser. DTKS gaat over de invulling van het Raadhuisplein en de optredens op het podium. Daar worden dertig kramen en een groot podium neergezet en wordt alles sfeervol aangekleed. De muziekvereniging begint ’s ochtends om 7.00 uur om alles gereed te maken. Om 10.30 komen de eerste standhouders hun kramen inrichten. Om 12.00 uur is alles klaar en begint de Kerstfair. 

De maandelijkse Boerenmarkt sluit zich aan bij het evenement met een speciale kersteditie. Met hun stands zorgen ze voor een behoorlijke aanvulling in de winkelstraten Brinkstraat, Teylerstraat en Sint Maartenstraat. In drieënveertig kramen worden streekproducten aangeboden in de ultieme kerstsfeer.  De ondernemers hebben hun winkels geopend en staan buiten met een kraam. Vanuit de kerstwerkgroep van CML worden allerlei activiteiten en entertainment geregeld. Zonder steun van lokale ondernemers zijn dit soort activiteiten niet mogelijk. We hopen dat bevolking dat waardeert en er, onder mom van ‘wees loyaal, koop lokaal’ bij stilstaat.

Dit is de negentiende keer dat er een kerstmarkt wordt georganiseerd sinds DTKS ermee is begonnen bij Erve Kraesenberg, en de vijfde keer dat er een gezamenlijke Kerstfair en kerstkoopzondag in het centrum is. 

We hebben destijds bij elkaar gezeten en het gebundeld tot een Kerstfair. De Boerenmarkt hebben we gevraagd om aan te sluiten. Iedereen heeft zijn eigen taken waarbij we zorgen dat er verbinding is. Zo vullen we elkaar aan en zijn we naar elkaar toegegroeid. Gezamenlijk hebben we een uniek kerstevenement in Losser met zo’n tachtig kramen. Door samenwerking zorgen we voor draagvlak en betrokkenheid in Losser. We hopen dat er veel publiek komt en we er weer een leuke dag van kunnen en mogen maken”, aldus de heren van de Kerstfair en kerstkoopzondag Losser.

 

De Week van Losser legde de organisatoren een tweetal vragen voor:

Wat betekent de Kerstfair Losser voor jou?

Arjan van Huizen”Voor mij persoonlijk betekent het een stuk gezelligheid wat het met zich meebrengt en voor de vereniging wat extra inkomsten om de muziek draaiende te houden. Subsidies worden steeds minder en daar kunnen we de vereniging niet mee draaiende houden. Bijvoorbeeld een sousafoon waar ik op speel kost tienduizend euro. Wanneer een korps van dertig man op straat loopt, dan loopt er misschien wel voor honderdduizend euro aan muziekinstrumenten en uniformen op straat.” 

Paul Elferink”Dat betekent een hele gezellige markt met veel bezoekers. Een kerstsfeer met de vele zangkoren die optreden. De dansschool doet ook diverse optredens. Het is een hele leuke, gezellige middag waarbij heel veel mensen uit Losser, maar ook van buitenaf aanwezig zijn.” 

Gerard Rödel”Kerstfair Losser betekent voor mij een dag Kerstman spelen wat ik met veel plezier doe. Voornamelijk om de leuke reacties van jong en oud. De Kerstfair is een manier om reuring en beweging in het dorp krijgen. We kunnen wel allemaal naar een kerstmarkt buiten het dorp gaan, maar het is ook heel belangrijk om reuring in eigen dorp te hebben. Daar dragen dit soort evenementen aan bij. Als je ziet hoeveel publiek er vorig jaar was dan denk ik dat je het niet voor niets doet. Het brengt wel iets. Wat ik zelf mooi vind is dat we groepen uitnodigen die geen schema krijgen. ‘Van 12.00 tot 17.00 uur is de kerstmarkt, loop lekker rond en ga zingen waar je wilt. Vul het zelf lekker in’. Buiten het podium kan iedereen zo zijn eigen invulling eraan geven. Dat is mooi voor hen.”

 

Wat maakt de Kerstfair Losser het bezoeken waard?

Arjan van Huizen”Dat de bezoekers heel veel keuze hebben aan verschillende producten die uitgestald worden. Er zijn allerlei artikelen die bij kerst horen. Muziek, zang en dans is er op het podium. Uiteraard is er een warme hap te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld kraampjes met aardappelkoekjes en braadworst. Het is de combinatie van het geheel. Alle winkels zijn open en bezoekers kunnen door heel Losser lopen. Het is een grote markt met zo’n tachtig kramen. Dat is uniek voor een dorp.” 

Paul Elferink”Het ruime aanbod standhouders. We hebben heel veel standhouders met een heel divers aanbod. Echt voor ieder wat wils. Voor de kerstcadeautjes kun je hier terecht en het foodaanbod is heel divers. Daarbij zijn er streekproducten van de streekmarkt. Eten en drinken zijn goed aanwezig. En je kunt genieten van diverse optredens van onder andere zangkoren. Er is ook een schaapsherder die door dorp loopt. Dat maakt de Kerstfair het bezoeken waard.” 

Gerard Rödel”Ik denk de gemoedelijkheid, gezelligheid en knusheid. Het is vrij toegankelijk en overzichtelijk. Voor ieder is er wat. Het dorp is leuk versierd met verlichting dat geeft een bepaalde sfeer. Het huis van de Kerstman is jarenlang al wel een publiekstrekker. Ik denk niet dat veel kerstmarkten dat hebben. We organiseren ook een kleurplatenwedstrijd voor de jeugd. De Kerstman komt later de prijzen uitreiken. Het huis van de Kerstman is echt onderscheidend. Ieder jaar kijken mensen heel nieuwsgierig om het hoekje naar binnen wat er gaande is. Dan komen de reacties vanzelf wel van groot en klein. De pakken van kerstmannen, sneeuwpoppen, rendieren etc. hebben we gekocht van een carnavalsvereniging. Zo lopen jongeren nu als kerstfiguren in pak rond en trakteren op wat lekkers.”