Uitgaan & Cultuur

Landgoed Twente Fair blijft met vijf vaste thema’s en uitsluitend Twentse exposanten op unieke locatie een succesvol recept

DE LUTTE – Zaterdag 28 en zondag 29 oktober is alweer de zestiende editie van de Landgoed Twente Fair. Inmiddels weten bezoekers uit het hele land de weg naar de unieke fair te vinden. Ondanks de groei van het evenement blijft de organisatie vasthouden drie succesfactoren: de locatie, de thema’s en de exposanten.

Die drie pijlers maken het evenement volgens medeoprichter Niels Stijger uniek. “We gaan voor de zestiende keer de Landgoed Twente Fair houden. Het is een van de mooiste fairs van Nederland, al zeg ik het zelf. We hebben iets meer dan honderd exposanten, die komen allemaal uit Twente. Het evenement vindt plaats op een terrein van zes hectare, gelegen in natuurgebied het Lutterzand. Vooral in de herfst is het er prachtig. Op deze locatie is het altijd al geweest. Het idee ontstond ooit om op dit mooie terrein in het najaar wat te organiseren. Toen ben ik naar het naastgelegen restaurant Florilympha gegaan. Vanaf het begin is het een goede       samenwerking met hen geweest. Destijds had het Twents Bureau voor Toerisme vijf thema’s, daardoor is het idee ontstaan om rondom die thema’s Twentse exposanten te zoeken om het evenement te organiseren op het Lutterzand”, aldus Stijger. 

De Landgoed Twente Fair is onderverdeeld in de volgende thema’s:

Fier:                 de trotse Tukker. Stoere kleding, gave activiteiten, robuuste terreinauto’s.

Gerijpt:            slow food, slow living, alles op z’n tied.

Genereus:       de aardigste exposanten. Mooie spullen, Twentse gastvrijheid.

Weelderig:      soms zijn Tukkers helemaal niet zo bescheiden. Als je ze beter kent…

Sprankelend:   bubbels, feesten en vrolijkheid!

Twente uitstralen

“We hebben altijd alleen Twentse exposanten rondom de thema’s. Zelf zorgen we voor selectie van exposanten voor een mooi aanbod met van alles wat: van mooie kleding tot lekker eten. Het moet gewoon Twente uitstralen. Er zijn mensen die elk jaar komen, ook van verder weg. Bijvoorbeeld mensen uit Amsterdam, Amersfoort en Friesland hebben het in de agenda staan”, vervolgt Stijger enthousiast. “Eens in de zoveel jaar veranderen we de indeling om bezoekers te blijven laten struinen door het bos. Het aanbod van exposanten veranderd ook elk jaar, sommigen zijn er voor de zestiende keer, maar ook zijn er elk jaar sommigen voor het eerst. We hebben iets meer dan honderd exposanten, meer kan ook echt niet. De locatie, de vijf thema’s en de Twentse exposanten maken de fair uniek, dat gaan we nooit veranderen.”

Struinend door de natuur Twente beleven

“Het sfeertje wat er hangt zorgt ervoor dat het geen evenement is waar je in een half uur klaar bent. Je bent echt een paar uur bezig. Het struinen door het bos, over de hei en langs het water is een onderdeel van de Landgoed Twente Fair. Er rijden landrovers, je kunt kruisboogschieten en overal staan bankjes om te zitten en kun je lekker eten en drinken. Als je er zelf rondloopt in het weekend hoor je ook ‘oh ben je daar al geweest’, ‘heb je die al gezien’, ‘waar zou die staan?”, dat is precies wat we willen. De fair is er       eigenlijk voor iedereen, alle leeftijden lopen er rond. Er zijn ook veel activiteiten voor kinderen. Vooral dat je er gewoon een halve dag bent maakt het onderscheidend. En de sfeer die er hangt in het bos met de herfstkleuren, dat is echt uniek”, besluit Stijger.