Uitgaan & Cultuur

Wat is nu de Slag om Losser?

LOSSER - Al wekenlang gonst het: doe mee aan de Slag om Losser! Veelvuldig komt het voorbij op Facebook of via andere media, maar wat is het nu? We spraken met Henri Schuite, organisator van de grootse dorpsquiz die op zaterdag 24 september in Losser wordt georganiseerd.

Laten we eerst een misverstand uit de wegruimen. Henri is er duidelijk over: “De Slag om Losser is niet alleen voor sportclubs. Dat denken velen. Het is gewoon een gezellige en leuke dorpsquiz waar iedereen aan deel kan nemen. Zie het als een mooi familiegebeuren of familiespel voor jong en oud, clubs, buren of vriendengroepen, leuk voor burendag.  De opzet is om een mooie gezellige dag te organiseren voor inwoners van Losser om een stukje saamhorigheid en verbinding in het dorp te kweken.” Voor de oorsprong van de dorpquiz moeten we naar Waalwijk in Brabant. Daar nemen jaarlijks zo’n 100 teams deel. “Het is er hartstikke populair,” vertelt Henri, “Ook in De Lutte is het nu al voor de tweede keer een enorm succes. Daar moeten het in Losser ook naar toe. Lekker veel reuring in het dorp.” 

Van wie is deze voordeur?

Hoe gaat het in z’n werk? Een team van minimaal 10 personen is zaterdag 24 september vanaf 12 uur in de weer om opdrachten, puzzels, vragen en aanverwante zaken te beantwoorden, uit te voeren of op te lossen. Bij Grand Café Smit wordt een map met zo’n 200 vragen en opdrachten en een tasje met lekkers en goodies afgehaald door de teamcaptain en dan kan de strijd beginnen. Opdrachten zijn niet te googelen. Ze zijn ludiek of grappig en spelen zich af in Losser. Een voorbeeld. Bijschrift bij een foto met ‘op welk adres staat deze voordeur in Losser’? Of: zoek 3 trouwjurken en zet deze met 3 mannen erin op de foto. Maar er zijn ook sportieve elementen of puzzels waar de hersenen gepijnigd moeten worden. “Het mooie is, dat niet iedereen in het team aan álle opdrachten mee hoeft te doen. De ene is bijvoorbeeld goed in sport en die kan dan meedoen aan de sportieve opdrachten en een ander is weer beter in het oplossen van puzzels. Dit spreek je onderling af. Eén ding staat voorop: we laten de deelnemers geen extreem moeilijke dingen doen. Iedereen kan meedoen.” Rond 19 uur ’s avonds moet de map weer ingeleverd worden bij Smit.

Goede doelen Losser

Voor het beste team is een hoofdprijs van € 2000 beschikbaar dat besteed moet worden aan een maatschappelijk niet commercieel goed doel in Losser. De Slag om Losser wordt georganiseerd door Hallo Losser en wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van het Centrum Management Losser, Jumbo De Jong in Losser, Tuincentrum Wolters, Auto Reuvers en de gemeente Losser. Het inleggeld is € 50 per team. Op 2 oktober is de bekendmaking van het de winnende teams in het Openluchttheater Brilmansdennen met optreden van een band. De avond is gratis toegankelijk voor deelnemers en ook niet-deelnemers.

Op de boerenmarkt van 26 juli staat er een infostand waar potentiële deelnemers terecht kunnen voor meer info.